Castelul Peleş Partea 1

In anul 1873 ,principele Carol de Hohenzollern-Submaringen ,venit la tronul României în 1866 , începe construirea castelului Peleş la Sinaia.
Locul ales de principe pentru castelul sau era sălbatic , dar pitoresc ceea ce probabil la atras.
Caracteristicile arhitecturii exterioare a castelului Peleş sunt specifice stilului neorrnasterii germane : profiluri ascutite , verticale , zvelte,  forme neregulate , fragmentarea compoziției fațadelor , asimetria corpurilor , abundenta lemnului sculptat si a elementelor decorative. Terasele castelului  , in stilul neorenasterii italiene , sunt împodobite cu statui , coloane , fântâni , acestea contribuind la reusita arhitecturii peisagistice a ansamblului.
Holul de onoare , cea mai somptuoasa sala de receptie a castelului , este amenajat de Karel Liman in anul 1911. El se înalță pe 3 nivele .
Pereții sălii sunt lambrisati in lemn de nuc , îmbibat cu esențe nobile si exotice pana la nivelul balcoanelor etajului unu.
La bogăția sculpturala a lambriurilor ,se adauga basoreliefi si statuete din albastru reprezentând subiecte mitologice , biblice si istorice.
La nivelul superior intre arcadele balcoanelor primului etaj sunt expuse tapiserii franceze de Aubusson din secolul al XVIII-lea .
Plafonul din sticla ,impodobit cu vitralii reprezentant scene alegorice si motive heraldice , este mobil , putand fi actionat cu un motor electric sau manual.
Cam atat pe ziua de astăzi despre Minunatul Castel Peleş.Voi revenii in curand cu partea a-II-a si a  III-a.

6 comentarii:

Bine v-am regăsit! !!

Spring SuperBlog 2018

Salutare , salutare ....Sunteți pregătiți ?  Pe locuri , fiți gata  Start !!!  S-a dat startul la cea mai interactivă și frumoasa compet...