Decembrie

Am ales sa scriu despre acesta luna deoarece pe data de 4Decembrie este ziua mea,si pe 6Decembrie sf. Nicolae  (nicoleta) tot ziua mea.
Sa începem..Decembrie este a 12-a luna a anului in calendarul Gregorian si una din cele 7 luni gregoriene cu durata de 31 de zile.
Numele lunii Decembrie provine din limba latină mai precis de la cuvântul "Decem"-zece pentru ca luna decembrie este a 10-a luna in calendarul roman si iulian .
Grecii mai numeau acesta luna si Poseidon.
In Romania luna Decembrie provine de la popularul Undrea  sau Andrea .
Denumirea de Undrea sau Andrea provin la rândul lor de la sărbătoarea cu numele de SF. ANDREI sărbătorită pe data de 30 Noiembrie .
Decembrie începe in aceeasi zi ca si Septembrie .
Decembrie este renumita si in unele lecturi,poezii,basme,povesti precum
Calendar-de I.L.Caragiale
Decembre - de George Bacovia
Noaptea de decembrie- de A. Macedonski.
In Romania acesta luna este cea mai importanta luna din an deoarece in decursul acestei luni se afla multe sarbatori cum Ar fi:
Ziua unirii-1decembrie
Mos Nicole-5-6decembrie
Mos Crăciun 24-25decembrie
Crăciunul -25decembrie
Revelionul-31decembrie-1ianuarie
Mos Ajun
Mos Ajun fratele lui Crăciun este celebrat pe 24Decembrie.Conform tradiției , Maica Domnului fiind cuprinsa de durerile facerii cerea adapost lui Mos Ajun dar acesta o refuza motivand ca este sărac dar o îndruma spre fratele lui mai bogat Mos Crăciun.
Crăciunul-25decembrie
In tradiția mostră a românilor se spune despre acesta zi ca Maica Domnului trebuia sa-l nască pe fiul lui Dumnezeu.  Ea era însoțită de praznicul Iosif si băteau si poarta in poarta pentru a cere adăpost . Ajungand la casa lui Mos Crăciun , sotia acestuia o lua si o duse in grajd unde ulterior si născu.
De asemenea se spune ca in noaptea in care sa nascut Hristos portile cerului sau deschis si Duhul Sfânt a facut lumina in grajd.
Pomul de Crăciun
Pomii au un simbol al vieții cu mult inainte de crestinism
Se spune ca prin Evul Mediu in pom se atarnau  mere ca simbol al lui Adam si al Evei care au fost izgoniți din Paradis din cauza unui mar .
Primul pom de Crăciun a foat decorat in Riga (Lituania) de catre Helene de Meckembourg după căsătoria acesteia cu ducele  de Orleans (1510-1521) .
O alta decorare  a pomului de Craciun a foat facuta in Germania (1531) apoi  In Strasbourg.
Revelionul
Intrarea in noul an se face in seara de 31decembrie spre 1ianuarie.
Pe vremuri acesta sărbătoare era numită "Ingropatul  Anului" dar mai recent i se spune Revelion.
De la acesta porneste si traditia clepsidrei sau a ceasului care timp de 10 secunde se opreste timpul. .
Cam atat va pot spune despre Decembrie ...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Bine v-am regăsit! !!

Spring SuperBlog 2018

Salutare , salutare ....Sunteți pregătiți ?  Pe locuri , fiți gata  Start !!!  S-a dat startul la cea mai interactivă și frumoasa compet...