Cavalerul Toni si brânză fermecată

A fost odată ca niciodata un cavaler brav ,cinstit si foarte chipes pe numele lui Toni Delaco  el era si regele unui ținut ,Ținutul de brânză ,unde avea o armata de oameni care il iubeau foarte mult. Singurele activități din acel tinut erau produsele din brânză si de aceea fiecare locuitor deținea cate un animal de la care putea sa producă lapte pentru brânză ,in fiecare dimineata regele mânca numai miez de lapte proaspăt si telmea, cu mămăligă si rosii,fiind un meniu foarte scump in acea era.

Toate ținuturile vecine cumpărau branza de la el,si oricât încercau acestia sa reproducă minunăția de brânză ,nu le iesea in fel si chip.
Poate pentru ca vacutele erau hrănită cu un amestec special de ingrasamant magic si pe deasupra erau tratate ca niste regine oferindu-le multa dragoste,numai regele avea voie sa le de-a de mâncare cate 5 boabe din acel ingrasamant.
Dar intr-o zi la poartea regatului sosi un cerșetor care ceru ai el ceva de mâncare pe motiv ca a călătorit 1mie de mile si nu a mâncat nimic,regele era tare milostiv si imediat il invita înăuntru ,unde i se puse pe masa fel si fel de mâncăruri din brânză care mai de care mai gustoase si arătoase. 
După ce a terminat de mancat acesta ii spune regelui.
-Mărite rege,iti multumesc pentru ospatul pe care mi l-ai pregătit pentru mine,tot ce ai pus pe masa a fost delicios,dar din pacate cea mai buna brânză nu  o ai dumneata, exista o reteta a celei mai bune branze din lume care se afla peste 7mari si 7 țări în îndepărtatul tinut al regelui Unt Gras ,care a spus ca va dărui reteta secretă numai celui ce va reusi sa ajungă pana la el,si pe deasupra va dărui si mana ficei lui cea mica,si un atestat pentru curajosul care va îndrăzni sa treaca prin toate aceste pericole pentru brânză "Cel mai mare fan branza!"
Odata spuse acestea cerșetorul se ridica si vru sa plece dar inainte ii dădu regelui un mic cadou un cutit din aur,spunându -i sa il ia cu el, ii va purta noroc si asa isi continua drumul .
Regele nostru rămase gânditor si imediat poruncii. 

-Vreau cel mai rapid cal din tinut,câteva merinde de drum si o butelca de apa,si cutitul pe care cerșetorul i la lăsat .
După cele spuse regele porni la drum,avea de mers prin 7 tinuturi pentru a pune mâna pe fermecată reteta de brânză nu conta ce va fi nevoit sa faca si prin ce sa treaca ,dar o va face.
A mers,ce a mers si a ajuns in Ținutul de carne ,acolo locuiau numai zmei care mancau carne si ii spuse ca numai daca va trece un test , il vor lasa sa treaca.
Asa ca ii aduse 10 viței,si ii spuse in acesta noapte viteii sa fie maruntiti si fiecare bucata de carne sa fie pusa la locul ei altfel nu va trece si ii va fi si capul tăiat .
Regele sa apucat dar după 6 viței tăiați deja il apuca somnul si căzu ,de oboseala . In lipsă regelui adormit ,cutitul ii făcu toata treaba si cand zmeii sosira, totul era pregătit iar regele fu ridicat in slăvi si condus catre trecerea,spre alt tinut.
Trecu si prin celelalte 5 tinuturi foarte rapid alaturi de gloriosul lui cal Pegasus ,au trecut prin cele 5 teste pregătite de regii tinurilor.  Si asa a ajuns in cel de-al 7-lea tinut ,uimit ca nu exista paznici ,intra încet călare,dar la nici 50m de intrare căzu intr-o fântână adâncă de 100 de metri si deja se panică cum va iesi el de acolo? Ce va face,isi va dezamăgi oameni care il astepta la regat si pe regina si pe prințul Toni Jr. Dar cum deveni el panicat, cutitul se transforma intr'o lopata magică care începu sa sape singura ,făcând un tunel ca iesire pentru rege. Regele urmă lopata mirat dar foarte fericit ,gandinduse la mirifica branza care il astepta. Odata ajuns in curtea cetății intra in regat unde dădu de regele Unt Gras, si ii spune:
-Draga rege,sunt aici pentru fermecată reteta de brânză ,am reusit sa trec prin toate obstacolele întâlnite,pana acum inclusiv fântână în care am cazut,acum e rândul dumneavoastra sa va țineți de cuvant si sami dati ceea ce mi se cuvine. 

-Nu asa de repede, draga vecine , mai am un singur test pentru tine ,după care iti voi dărui tot ceea ce am promis . 
-Spune ,maria ta,care este testul ?

- Eu am trei fete, dar cele 2 mai mari , nu mănânc de nici o culoare branza ,daca tu brav cavaler vei reusi sa le faci sa mănânce branza vei fi demn de secretă reteta si de mana ficei mele.

-Bine ,voi începe chiar de acum.

Toni a plecat in bucătărie ,si a scos din traistă merindele rămase de acasa, si pregăti 2 farfurii pe care puse, cate un bulgăre de miez de lapte si cate o bucata de telemea putin sărată iar pe deasupra mămăligă si dedesubt niste rosii proaspete. Si după ce a terminat a pus in fata domnișoarelor acel aperitiv si le-a urat poftă buna.
Domnitele s-au apucat sa mănânce fara sa stie ce se afla in farfurie cu toate ca erau cam scarnave la inceput ,au vazut ce buna este mâncarea nu sau mai oprit pana nu ai terminat tot din farfurie.
Regele a rămas inmarmurit si a decis sa-i dea reteta secretă,mana ficei lui si titlul "Cel mai mare fan branza"
Regii si au luat la revedere cu condiția ca se vor vedea la nunta.
 Când sa plece domniță cea mica începu sa plângă cu un mare foc ,lui Toni i se făcu mila de ea si o întreba :
-Draga domnița dar de ce plângi tu ? 

-Pai draga rege ,eu sunt tânără si as vrea sa ma mărit si eu cu un prinț tanar ,dar daca tata asa a vrut ,voi face voia lui.

-Draga prințesa , dar eu nu te-am luat pentru mine ,ci pentru scumpit meu fiu ,prințul Toni Jr. Eu sunt deja însurat cu o regina frumoasa si inteligenta pe masura mea.

-Oooo draga rege iti multumesc!!!

Amîndoi au plecat la drum ,acum drumul fiind mai rapid ,după ce sa împrietenit cu toți regii celor 6 regate. Odata ajuns acasa a poruncit sa se facă cea mai mare nunta din toate timpurile iar ca fel principal sa fie reteta secretă fiind invitați numai de stare buna ,nobili si regi.
Aaa vreti si voi sa stiti care este reteta secretă,este vorba despre branza tempura ,dar nu ca cea din supa de cherry a japonezilor. Acesta are un gust inconfundabil ,mai ales facuta din laptele vacutelor lui, acesta este o branza fina si buna!!

După branza tempura, Toni a servit si o branza tofu,pentru zmeii din ținutul de carne.
Nunta a fost una de vis , si a tinut 3 zile si 3 nopti iar printii au fost fericiti pana la adânci batraneti,  iar regele Toni a facut pentru mii de ani cea mai buna brânză din regat,daca nu ma însel mai face si acum ,intr-un tinut vechi de cand lumea "Tinutul de branza"
Acesta este basmul lui Toni Delaco, iar branza pe care o va produce va fi ori branza tempura ori branza tofu...or cum eu sunt nerăbdătoare sa gust din oricare ar fi.
Acest articol participa la Super Blog 2015 la proba cu numarul 21.

2 comentarii:

Bine v-am regăsit! !!

Spring SuperBlog 2018

Salutare , salutare ....Sunteți pregătiți ?  Pe locuri , fiți gata  Start !!!  S-a dat startul la cea mai interactivă și frumoasa compet...